receptservice logo

Zelf brouwen? Gewoon doen!

Beginnen met zelf brouwen dat moet je gewoon doen

Kun je soep koken? dan kun je je bier ook zelf brouwen! met een startpakket en wat inlezen moet het heel raar lopen wil je geen drinkbaar bier krijgen.

Bierpakket

Er zijn drie manieren om te beginnen met zelf brouwen. Het makkelijkste is een bierpakket in blik, dit is eigenlijk instant bier. Het wordt eerst gebrouwen en gekookt met hop en dan ingedikt tot stroop. Thuis voeg je er water en gist aan toe om het daarna te laten vergisten zodat alcohol gevormd wordt. Zo heb je zeker weten een goed recept te pakken, maar je eigen inbreng blijft nogal beperkt.

Moutextract

Leuker is om met moutextract zelf te brouwen. Moutextract is ingedikt wort dat nog gekookt dient te worden. Bij dit koken kun je dan hop en eventueel kruiden toevoegen om het bier helemaal naar je eigen hand te zetten. Ook je gistkeuze is erg bepalend voor het uiteindelijke bier.

Volmout

Het echte brouwen is natuurlijk volmout brouwen. Met gemout graan een maisschema doorlopen om de suikers eruit te halen en na het filteren het verkregen wort koken met hop. Ook al klinkt het ingewikkeld, als je een grote pan hebt en een filter of zeef is het voor een beginner prima mogelijk om meteen met volmout brouwen te beginnen. Een mooie eerste stap is een startpakket met een bierkit. Dan heb je meteen alles in huis wat je nodig hebt om je eerste bier te brouwen volgens beproefd recept.